Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
Skoči na glavno vsebino

Pogosta vprašanja 

Najboljši odpadek je seveda tisti, ki sploh ne nastane, zato že med nakupovanjem premislimo, ali izdelek resnično potrebujemo. Pri nakupovanju natančno preberimo etiketo na izdelku in se tako seznanimo s snovmi, ki jih vsebuje. Poiščimo varnejše nadomestke, ki so okolju prijazni in ne vsebuje snovi, ki bi bile lahko škodljive oziroma nevarne.

 • Izogibajmo se specializiranim čistilom, ki vsebujejo hlapljive snovi.
 • Če se izdelkom, ki vsebujejo nevarne snovi ne moremo izogniti, upoštevajmo navodila za uporabo. Kupimo res samo toliko kot potrebujemo in ne pretiravajmo z uporabo. 
 • Dom lahko očistimo z naravnimi surovinami, kot so kis, limona, sol, pepel. 
 • Kupimo barve in lake, narejene na vodni osnovi, ki so okolju manj škodljivi.
 • Odločimo se za varčne žarnice.
 • Pri nakupu nove električne naprave bodimo pozorni na način polnjenja. Imamo namreč vedno večjo izbiro naprav, ki se polnijo s pomočjo sončne energije (npr. kalkulatorji). Baterije za domačo uporabo lahko večkrat uporabimo, če imamo polnilec za baterije.
 • Če je možno, napajajmo napravo z elektriko.
 • Kupimo kartuše za tiskalnike, ki se lahko ponovno napolnijo.
 • Po uporabi dobro zapremo pokrov in s tem preprečimo sušenje barve. Če barve sami ne potrebujemo več, jo ponudimo prijatelju.
 • Barvo hranimo na primerni temperaturi in upoštevajmo navodila na izdelku, saj tako podaljšamo njeno uporabnost
 • Odločimo se za zdrav način priprave hrane in se izogibajmo cvrtju jedi, pri čemer porabimo veliko olja.
 • Izogibajmo se uporabi pesticidov, insekticidov. Uporabimo naravne pripravke. 
 • Podarimo izdelke, ki jih ne potrebujemo več, prijateljem in znancem.
 • Odločimo se za izdelke, ki niso v embalaži pod pritiskom. 
 • Podarimo izdelke, ki jih ne potrebujemo več, prijateljem in znancem.

 

Za vas smo zbrali naslove, kjer boste našli vrsto nasvetov za pripravo domačih, naravnih čistil:

Pred odlaganjem plenic v zabojnik za mešane odpadke predlagamo, da jih zavijete v manjše vrečke, dobro zavežete ali celo zlepite. V poletnih mesecih zabojnik postavite v senčni del in pokrov priprite na način, da zrak lahko kroži.

Naročite menjavo z izpolnitvijo vloge, ki jo pošljite na elektronski naslov: ...

Vloga za spremembo velikosti zabojnika

Odpadke povzročamo vsi, zato moramo biti v sistem ravnanja z odpadki vključeni vsi, ki na območju posamezne občine stalno, začasno ali občasno bivamo v svojih ali najetih nepremičninah, smo lastniki počitniške hiše ali opravljamo poslovno dejavnost. O tem smo dolžni obvestiti Komunalo Kranj kot izvajalca javne službe ravnanja z odpadki v naši občini.


Stroške ravnanja z odpadki smo dolžni plačevati vsi povzročitelji odpadkov, za katere je organizirano ravnanje s komunalnimi odpadki.

Da. Obračun storitev odvoza odpadkov za posamezno počitniško hišo ali stanovanje, ki se uporablja za počitniško stanovanje, je enak obračunu storitev za eno osebo na mesec. Pri obračunu storitev odlaganja odpadkov pa se upošteva dejanska prostornina zabojnika oz. najmanj 80 litrov.  

Obveznost plačila storitev ravnanja s komunalnimi odpadki nastane za povzročitelje odpadkov z dnem, ko začne izvajalec opravljati storitve na njihovem območju, ko povzročitelji odpadkov pričnejo uporabljati stanovanje, počitniški objekt ali poslovne prostore ali ko se prične gradnja novega oz. adaptacija obstoječega objekta.

To uredite osebno na sedežu našega podjetja ali po elektronski pošti. Za vključitev potrebujemo število oseb vašega gospodinjstva. Zbiranje odpadkov uredite tako, da pri nas najamete ali kupite zabojnik za mešane komunalne odpadke. Dodatno se lahko odločite za zabojnik za odpadno embalažo in biološke odpadke. 

Vloga za vključitev v sistem ravnanja za odpadki

Da. Zaradi načina odvoza in evidentiranja zabojnikov morate vsi povzročitelji odpadkov na območju občin, kjer odpadke odvaža  Komunala Kranj imeti zabojnik, označen z logotipom Komunale Kranj. Zabojniki so opremljeni tudi s čipom, ki omogoča evidentiranje praznjenj posameznih zabojnikov. To nam je v pomoč pri reševanju reklamacij ter obvladovanju števila in vrste zabojnikov na terenu. To velja za vse zabojnike: za mešane komunalne odpadke, odpadno embalažo in biološke odpadke. Osnova za zahtevo so občinski odloki.  

Ločeno zbiranje odpadkov je obvezno za vse povzročitelje odpadkov. Če odpadkov ne ločujemo oz. jih ne ločujemo pravilno, nam grozi globa v višini 500 EUR.

Vaše mesečne izdatke za odpadke si lahko izračunate s pomočjo interaktivnega izračuna.

Z doslednim ločevanjem odpadkov lahko zmanjšate količine mešanih komunalnih odpadkov. Gospodinjstva z manj člani si lahko zabojnik delite. Pred tem morate to s pisno vlogo urediti na Komunali Kranj.

Pri Komunali Kranj se dogovorite za najem ali nakup zabojnika s ključavnico. 

V primeru občasnega povečanja količine mešanih odpadkov lahko kupite vrečko za mešane komunalne odpadke ali za odpadno embalažo, označeno z logotipom Komunale Kranj. Vrečke lahko kupite na sedežu javnega podjetja Komunala Kranj (uradne ure). Na dan odvoza vrečko odložite poleg zabojnika. Drugače odloženih odpadkov Komunala Kranj ni dolžna odpeljati. Prav tako je odlaganje odpadkov poleg zabojnika brez vreč z logotipom Komunale Kranj oz. v navadnih vrečah, kaznivo.

V zimskem času morate poskrbeti, da smetarska vozila nemoteno pridejo do vašega zabojnika in ga spraznijo. Enako velja tudi za zbirna mesta, kjer so postavljeni skupni zabojniki za stanovalce večstanovanjskih objektov. Stanovalci sami ste tudi dolžni odstraniti sneg s pokrovov zabojnikov.

Kranjska sivka

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka