Skoči na glavno vsebino

Nasveti za ravnanje z odpadki

 

Ločevanje odpadkov od A do Ž

Pripravili smo priročno brošuro Abecednik odpadkov, ki vam bo v pomoč pri ločevanju. V njej smo zbrali vse informacije, ki jih potrebujete pri dnevnem ravnanju z odpadki. 

 

Shranite si Abecednik odpadkov

 

Če med naštetimi odpadki ne najdete odpadka, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč:

 

Ločevanje posebnih odpadkov. Kam gre kaj?

 

Kam z odpadnim jedilnim oljem?

Doma odpadno jedilno olje vlijete v plastenke ali v steklenice oz. v katerokoli drugo primerno embalažo. To začasno hranite v kleti, garaži in ko se nabere več odpadnega jedilnega olja, ga odpeljete v zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov, kjer ga brezplačno oddate. Odpadno jedilno olje je prepovedano odlagati v zabojnike za mešane odpadke in zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, olje je prepovedano zlivati v odtok ali kanalizacijo.

 

Nasveti uporabnikom za ravnanje z odpadki

 

 Kam s staro elektronsko opremo?

Ob nakupu nove elektronske opreme je trgovec ali proizvajalec dolžan sprejeti staro. Če je oprema še uporabna, jo lahko prodate ali podarite tistemu, ki jo potrebuje. Med opremo sodijo mali in veliki gospodinjski aparati, računalniška oprema, električna in elektronska oprema, oprema za razsvetljavo, igrače, zabavna elektronika. Pravočasno sporočite spremembo števila oseb v vašem gospodinjstvu.

 

Z doslednim ločevanjem si boste zmanjšali stroške

Odpadke dosledno ločujte in obenem zmanjšajte vaše stroške mešanih odpadkov. Gospodinjstva z manj člani si lahko zabojnik delite. Pred tem morate to s pisno vlogo urediti na Komunali Kranj. Če želite drugim preprečiti odlaganje odpadkov v svoj zabojnik, izberite takega s ključavnico.

 

Zeleni odrez pripeljite v zbirni center 

Obrezane veje, živa meja in večje količine listja sodijo med t. i. zeleni odrez, ki se kompostira ločeno od ostalih kuhinjskih odpadkov. Zato prosimo, da te odpadke pripeljete v zbirni center, kjer bomo poskrbeli, da se bodo ustrezno predelali.

 

Skupaj poskrbimo, da bo odpadkov čim manj

Poskrbite, da bo odpadkov čim manj. Kupujte preudarno in samo tisto, kar potrebujete. 

Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo nevarne snovi. Predvsem bodite pozorni pri izbiri čistil in kozmetike. Odločajte se za okolju prijazne izdelke. Izogibajte se nepotrebni embalaži. Hrane ne zavijajte v odvečno folijo ali papir. Raje uporabite plastične posode, ki jih vedno znova lahko uporabite. Izberite povratno embalažo.Izogibajte se izdelkom za enkratno uporabo. V trgovino se odpravite z nakupovalno vrečko ali košaro.

 

Podarite stvari, ki jih ne potrebujete. Obiščite center ponovne rabe v zbirnem centru Zarica. Kupujte preudarno, v manjših količinah. Pred nakupom pripravite nakupovalni seznam in kupite samo tiste sestavine, ki jih boste potrebovali pri pripravi obrokov v prihodnjih dneh. Bodite pozorni na rok uporabe na izdelkih in kupite samo tisto, za kar ste prepričani, da boste porabili. Bodite inovativni pri pripravi hrane in pri pripravi novega obroka porabite vse ostanke.

Kranjska sivka

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka