Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
Skoči na glavno vsebino
03. 06. 2020

Stran pa ne bomo metal!

Zanimivost: Če cel svet ne bi zavrgel niti kilograma hrane, bi zmanjšali emisije kar za 8 odstotkov, a na svetu se letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane. Ob vseh državah na svetu, je zanimivo, da če bi bila vsa odpadna hrana, ki nastane na svetu, ena država, bi bila tretja največja povzročiteljica emisij toplogrednih plinov takoj za ZDA in Kitajsko.

 

Na spletni strani  Care4Climate smo zasledili novico z nasveti kako preprečiti prevelike količine odpadne hrane. Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

 

 

 

Podnebje se spreminja in eden glavnih vzrokov za to, da Zemlja postaja vse toplejša, so izpusti toplogrednih plinov, ki jih povzročajo človeške dejavnosti. Odpadna hrana je tretji (!) največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov, saj se na svetu letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane, samo v Sloveniji je leta 2018 vsak posameznik zavrgel povprečno kar 68 kg hrane.

 

Kako preprečiti prevelike količine odpadne hrane?
Imamo Samo1planet in prav je, da z njim ravnamo skrbno. Vsak posameznik lahko s 5 enostavnimi dejanji in spremembo svojih navad, pripomore k zmanjšanju količin odpadne hrane ter s tem k trajnostni porabi naravnih virov, energije, dela in časa, ki je bil vložen v pripravo hrane.

 

1. PRED OBISKOM TRGOVINE

  • načrtujem obroke za teden dni vnaprej,
  • preverim katera živila že imam v hladilniku in shrambi,
  • o obisku trgovine ne ramišljam, ko sem lačen.

 

2. V TRGOVINI

  • nakupujem po seznamu, ponudbe velikih pakiranj me ne premamijo
  • upoštevam proračun, ki je namenjen hrani,
  • kupujem nepakirano sadje in zelenjavo, saj s tem kupim količine, ki jih potrebujem.

 

3. PO PRIHODU DOMOV

  • vzpostavim red v hladilniku; nove izdelke zadaj, ostale izdelke v ospredje,
  • pri shranjevanju hrane upoštevam navodila na embalaži,
  • poskrbim za redno vzdrževanje hladilnika (tesnila, ustrezno nastavljena temperatura).

 

4. MED PRIPRAVO HRANE

  • najprej izdelek porabim, nato ga nadomestim,
  • če nimam občutka za količine, sestavine pred pripravo stehtam,
  • če »imam prevelike oči«, uporabljam manjši krožnik.

 

 

5. Z OSTANKI HRANE

  • ostanke hrane lahko shranim za večerjo ali malico za naslednji dan,
  • že pripravljeno hrano delim z družino, sosedi ali sodelavci,
  • iz zelo zrelega sadja lahko naredim sok ali sladico, iz manj sveže zelenjave pa pripravim juho.

 

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka