Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
27. 10. 2020

Prižgimo svečko manj

Akcijo Sveče lahko gorijo tudi drugače, s katero spodbujamo uporabo drugačnih načinov prižiganja sveč in zmanjševanje količine odpadnih nagrobnih sveč, smo v oktobru izvedli skupaj z OŠ Naklo, OŠ Staneta Žagarja Kranj in OŠ Simona Jenka Kranj. Šolam smo dostavili kamenje, se pri nekaterih ustavili tudi na obisku in ob prijetnem druženju razložili pomen zmanjševanja odpadne embalaže ter predstavili možnosti in priložnosti drugačnega načina spomina na pokojne. 

 

Učenci šestih razredov OŠ Naklo so v okviru tehniškega dne z naslovom Vzgoja potrošnika prejeli informacije glede ravnanja z odpadki in se srečali s problematiko gore odpadnih plastičnih sveč, ki nastanejo vsako leto. Na spletni strani šole so zapisali: "Vsak Slovenec namreč v povprečju prižge 11 sveč na leto, vsi skupaj pa okrog 23 milijonov. Na leto jih skupaj nanese 4.500 ton, od tega skoraj tretjino okrog prvega novembra. Iz Komunale Kranj so nam svetovali, kako lahko drugače prižgemo svečo in se spomnimo pokojnih na okolju bolj prijazen način. V ta namen so nam pripeljali kamenčke, na katere so nato učenci risali sveče in jih odnesli domov."

 

Pri pouku so pustili prostor pot ustvarjalnosti in svetovali: "Na kamenčke lahko rišemo z barvicami in prelakiramo. Lahko uporabimo lak za nohte in bleščice. Prav tako dobri in odlični za barvanje na kamenčke so obstojni flumastri za risanje na porcelan." 

 

Učenci nižjih razredov OŠ Staneta Žagarja Kranj so pod vodstvom svojih učiteljev in učiteljic spoznavali drugačne načine spomina na pokojne: "V želji po zmanjšanju števila odpadnih nagrobnih sveč, smo se na šoli odločili za sodelovanje v akciji Komunalnega podjetja Kranj. Učenci različnih oddelkov so poslikali kamenčke, ki jih bodo namesto sveč položili ob dnevu spomina na mrtve na grobove svojcev," so zapisali v sporočilu

 

Zaključek akcije je bil predviden v času pred 1. novembrom, a ga zaradi epidemije in upoštevanja priporočil za zmanjševanje možnosti okužb z novim koronavirusom ne bo. Predvidena svetovalna stojnica, kjer bi obiskovalcem Mestnega pokopališča Kranj poleg izdelkov učencev - sveče in lepe misli na kamenju, predstavili tudi lesene sveče iz odpadnega materiala, ki so nastale v delavnicah Fundacije Vincenca Drakslerja in ponudili nasvete s področja ravnanja z odpadki, bo svoje mesto našla ob novi priložnosti. 

 

Vsem, ki ste pomagali pri izvedbi akcije se zahvaljujemo za sodelovanje in veliko dobre volje, improvizacijo ter prilagajanje, da nam je skupaj uspelo izpeljati večino načrtovanih aktivnosti. 

 

Nasveti - sveče lahko gorijo tudi drugače

 

 

Kranjska sivka

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka