Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
11. 11. 2022

Napoved Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2022

Evropski teden zmanjševanja odpadkov se vrača. ETZO se bo letos osredotočil na tekstil in njegov vpliv na okolje. V Sloveniji letno zavržemo kar 17 tisoč ton tekstila, ki večinoma pristane na odlagališčih kar za okolje predstavlja veliko obremenitev.
 
Pozornost bo zato letos usmerjena v dobre prakse, ki spodbujajo krožnost in trajnost znotraj tekstilne industrije.
 
 

Dogodke v okviru ETZO 2022 načrtujemo skupaj s Fundacijo Vincenca Drakslerja in ob pomoči LU Kranj, ki nam pomaga s prostori in dodatnim komuniciranjem akcije. Glede na to, da je letošnja tema ETZO odpadni tekstil, smo akcijo poimenovali »Krpanka dogodkov«. Osrednji dogodek bo izmenjevalnica oblačil, kjer bo potekal prikaz izdelave različnih izdelkov iz rabljenih oblačil in tekstila. Za vse obiskovalce bo na voljo tudi možnost preizkusa poznavanja področja ločevanja odpadkov, čiščenja in vzdrževanja oblačil ter varovanja okolja na kolesu znanja. Za vse, ki bodo sodelovali smo pripravili praktične nagrade, med drugim tudi kupone za popust v trgovini z rabljenimi oblačili Fundacije Vincenca Drakslerja in v njihovi popravljalnici Kr'zašij.

 

Sodelovanje Komunale Kranj in Fundacije Vincenca Drakslerja spodbuja družbeno odgovorno ravnanje ter povezovanje. Poleg pozitivnega vpliva na okolje zaradi osveščanja in zmanjševanja količine odpadkov, imajo tovrstne akcije tudi sinergijski učinek, saj v Fundaciji, ki zaposluje različne profile na ta način skrbijo za nemoteno poslovanje in uresničevanje ciljev na področju ponovne rabe. Želimo si, da bi akcija imela trajne učinke, saj bomo delavnice ponavljali.

 

V okviru zerowaste prizadevanj bomo izbrali gostinski lokal in iz zbranega blaga v delavnicah Fundacije zašili prte in prtičke. Želimo si, da bi bil to dober zgled tudi za ostale. Poleg vsega pa bomo pozvali vse javne ustanove v občinah lastnicah, da zbirajo odpadni tekstil in ga poskušajo ponovno uporabiti ali podariti v ponovno uporabo. Uspeh akcije bomo ocenjevali z rednim spremljanjem učinkov.

 
Za več informacij o dogodkih in navdih spremljajte naš profil na Facebooku in objave na spletni strani.
 
 
 
 
Kranjska sivka

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka