Dosledno ločevanje odpadkov je nujno za čisto okolje in za našo denarnico, saj je odlaganje odpadkov brez sortiranja na posamezne frakcije zelo drago in bremeni okolje. Ločeno zbrani odpadki se predelajo oziroma reciklirajo in tako se podaljša življenjska doba materialov ter surovin. Sklene se krog ponovne uporabe. Za izdelavo izdelka iz recikliranih surovin porabimo manj novih, manj energije in zmanjšamo izpuste, ki bi jih ustvarili zaradi logističnih poti.
Vsak izmed nas lahko zmanjša porabo izdelkov, surovin in posledično količino nastalih odpadkov, ki jih je po podatkih Statističnega urada RS (SURS) v letu 2023 nastalo nekaj manj kot 11,4 milijona ton, od tega je v gospodinjstvih nastalo 712.000 ton vseh komunalnih odpadkov (336 kg na prebivalca).
Kupujmo samo tisto kar res potrebujemo, uporabljajmo povratno embalažo, izdelke znova uporabimo, dosledno ločujmo odpadke in z zgledom vzgajajmo otroke, prijatelje, sodelavce.
Ločevanje
Pravilno ločujmo in okolje varujmo
Kompostiranje
Biološke odpadke lahko sami predelamo s procesom kompostiranja v uporabno surovino. Gre za naraven proces razkrajanja organskega materiala, recikliranja organskih oziroma bioloških odpadkov, pri katerem nastane kompost namenjen pridelavi domačega gnojila z visokim deležem humusa. Kompost uporabljamo kot domače gnojilo, ki vsebuje 70–80 % organske mase bogate z vsemi osnovnimi hranili kot so dušik, fosfor, kalij in kalcij. V kompostu se nahaja velika količina humusa, ki absorbira vlago v rastlinskem mineralu potrebnem za rast. Domači kompost pred uporabo dobro presejemo, da odstranimo vse nestrukturirane ostanke in jih nato vrnemo na kompostni kup.
Pozor, odpadno jedilno olje iz gospodinjstev zbiramo v zato namenjeni posodi ali steklenem kozarcu in zbrano količino oddamo v zbirnih centrih Komunale Kranj d.o.o. preko celega leta, odnesemo v ulično zbiralnico ali pa predamo v nadaljnjo predelavo v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov.
Vpliv odpadne hrane in bioloških odpadkov na okolje je velik, saj se kaže v povečevanju emisij toplogrednih plinov, hkrati pa povzroča obremenitev vodnih in kopenskih virov, tal in biotske pestrosti.
Bogata ponudba živil nas vabi s polic trgovin in običajno kupimo tudi stvari, ki jih ne potrebujemo. Nakupujmo preudarno in tako ne ustvarjajmo nepotrebnih odpadkov. Najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane.