Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
24. 11. 2021

Komunali Kranj in Fundaciji Vincenca Drakslerja nagrada za družbeno odgovorno partnerstvo

Mreža za družbeno odgovornost Slovenije je včeraj, 23. 11. 2021,  skupaj s partnerji podelila nagrade za Družbeno odgovorne sinergije. Z njimi je nagradila najboljše projekte sodelovanj na področju družbene odgovornosti. V kategoriji malih in srednje velikih organizacij sta letošnjo nagrado prejela Komunala Kranj in Fundacija Vincenca Drakslerja za projekt »Z roko v roki«.

 

Nagrada je osredotočena na uspešna partnerstva med podjetjem in neprofitnim deležnikom. Posebna pozornost je namenjena inovacijam, kar podjetja spodbuja k ustvarjanju inovativnih rešitev za naslavljanje trajnostnih vprašanj. Nagrada vključuje kriterije, povezane s pozitivnimi učinki partnerstva, tako na družbo, okolje in ekonomijo kot na podjetje. Da je sodelovanje in družbeno okoljsko inoviranje še toliko bolj potrebno  v zahtevni časih, kažejo številni primeri dobrih praks. Na razpis je prispelo 11 prijav, ki jih je pregledala in ocenila strokovna žirija.

 

V kategoriji malih in srednjih organizacij je člane komisije najbolj navdušilo sodelovanje med podjetjem Komunala Kranj in Zavodom Vincenca Drakslerja. V kategoriji velikih organizacij je največ točk prejela družba Kostak, ki sodeluje s Zavodom Knof, socialnim podjetjem. Posebno nagrado za inovativnost si je prislužil Alojz Verbovšek, ki je v sodelovanju s Slovenskim društvom Hospic in drugimi domovi za ostarele in deležniki, razvil Voziček Oldi, pomožno mobilno posteljo za gibalno ovirane in nepomične osebe.

 

Na podelitvi so nagrado za Komunalo Kranj in Fundacijo Vincenca Drakslerja pospremili z obrazložitvijo: »Gre za celovito, dolgoročno in produktivno sodelovanje na različnih projektih in dogodkih: Štacuna Zarica, Izmenjevalnica oblačil, projekt Sveče lahko gorijo tudi drugače itd. Fundacija je sicer socialno podjetje, katerega glavno področje so programi preprečevanja odvisnosti. V projektu smo prepoznali iskrenost, tesno sodelovanje, izmenjavo znanj na obeh straneh ter koristi za oba partnerja in skupnost, v kateri delujeta.«

 

 

Projekt je povzetek partnerstva, saj kranjska komunala skupaj s Fundacijo razvija projekte za podporo vključenim v socialne programe, hkrati pa uresničuje svojo vizijo in poslanstvo. Sinergija med podjetjema prinaša okoljske koristi za lokalno skupnost in širše, saj redno sodelujejo pri izvedbi različnih delavnic, svetovanj, pri organizaciji dogodkov, povezani pa so tudi preko Štacune Zarica, ki se nahaja na Zbirnem centru Komunale Kranj na Zarici. Nekaj akcij, ki so združene v projektu »Z roko v roki«: predstavitev obnovljenega kolesa na dnevu odprtih vrat, organizacija Izmenjevalnice oblačil, postavitev ekosistema prijaznega žuželkam (žužohotel), ponudba alternativnih oblik sveč iz rabljenega lesa (sveče lahko gorijo tudi drugače), postavitev internih zbirnih otokov v prostorih Komunale, zerowaste ekološki otok iz starega lesa in stola, kolo znanja iz rabljenega gostinskega obešalnika in mize.

 

 

Nagrado sta prevzela župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, predsednik nadzornega odbora Fundacije Vincenca Drakslerja in Mitja Jarc, vodja Skupnih služb Komunale Kranj. Družbene koristi vseh projektov so skrb za čisto okolje in za dvig okoljske kulture ter zadovoljstva občanov in zaposlenih. Komunala Kranj je skupaj s Fundacijo predstavila koncept sodelovanja s posebnim poudarkom na inovacijah z namenom rešitev za naslavljanje trajnostnih vprašanj. Ob prijavi so bili poudarjeni pozitivnimi učinki partnerstva, tako na družbo, okolje in ekonomijo kot na podjetje.

 

 

Nosilec nagrade je Mreža za družbeno odgovornost Slovenije.

Nagrada poteka v okviru projekta CE Responsible.

 

Kranjska sivka

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka