Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
Skoči na glavno vsebino
07. 02. 2024

Kako ravnati z odpadnim jedilnim oljem?

Pustni čas s pripravo krofov in drugih pustnih dobrot je priložnost, da se spomnimo, kako pravilno odložiti odpadno jedilno olje. Odpadna jedilna olja, ki jih ponavadi pridelamo s cvrtjem oziroma pečenjem hrane, so namreč zelo specifična. Prevreto olje ni biološko razgradljivo, zato ga je potrebno zbirati in odlagati ločeno.

 

 

 

Žal še vedno veliko jedilnega olja konča v straniščnih školjkah, odtokih ali na kompostu. Že en sam liter olja pa lahko onesnaži več tisoč litrov pitne vode, cevi se mašijo in postanejo gostišče za glodavce, z oljem pa »zadušimo« tudi mikroorganizme in tako uničimo kompost.

Ohlajeno odpadno jedilno olje po cvrtju ali kuhanju precedimo in odlijemo v plastično ali stekleno embalažo (kozarec za vlaganje, steklenica ali hišna zbiralnica za odpadno jedilno olje). Hišno zbiralnico (2,7 l ali 3,5 l) lahko kupite na sedežu Komunale Kranj.

 

Ulične zbiralnice za odpadno jedilno olje se nahajajo na naslednjih lokacijah: Mlaka pri Kranju (avtobusna postaja pri Jordanu), KS Bratov Smuk v Kranju (nasproti trgovine Spar, za avtobusno postajo), Partizanska cesta v Kranju (pri bazenu), Čirče (ob igrišču pri vrtcu), Breška pot v Preddvoru (pri trgovini Mercator, pri cerkvi), Jezersko (gasilski dom), Tupaliče (pri odcepu za Možjanco) in KS Besnica (pri pokopališču).

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka