Ravnanje z odpadki
Informacije:
04 28 11 311

Datum objave: 4. 6. 2018

Svetovni dan okolja (5. 6.) in oceanov (8. 6.)

Na strani Ministrstva za okolje in prostor so objavili zanimivo sporočilo v okviru letošnjega Svetovnega dneva okolja (5. junij) in Svetovnega dneva oceanov (8. junij), ki sta letos v znamenju zmanjševanja plastičnih odpadkov.

Svetovni dan okolja - logotip.jpg

Povzetek: Leta 1972 je Generalna skupščina Združenih narodov 5. junij razglasila za Svetovni dan okolja, 8. junija pa obeležujemo Svetovni dan oceanov. Letos oba dneva povezuje skupna vodilna misel, in sicer je namenjena prizadevanju vseh nas, da ustavimo onesnaževanje s plastičnimi odpadki ter tako zaščitimo naše dragoceno okolje. Zadnjih nekaj let se krepi zavedanje, da je prisotnost odpadkov v svetovnih morjih velika grožnja, saj po nekaterih ocenah odpadki iz plastičnih materialov predstavljajo med 60 in 90% vseh odpadkov v oceanih in na obalah po vsem svetu. Slovensko morje pri tem ni izjema. Ko je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pripravljalo prvi »Načrt upravljanja z morskim okoljem«, ki ga je Vlada RS sprejela lansko leto, je bilo ugotovljeno, da je na slovenski obali v povprečju 74 odstotkov kosov vseh zbranih odpadkov prav iz plastičnih materialov. Še večji delež pa v slovenskem morju predstavljajo plavajoči odpadni plastični materiali, in sicer kar 90 odstotkov. Več lahko preberete na povezavi prispevka

normal_Strunjan110224-029.jpg

Foto: Strunjan, SOkol ARSO; Živa Rant

 

Obveščanje

Motena oskrba s pitno vodo - prijava

Prijavite se na brezplačno obveščanje o moteni oskrbi s pitno vodo. Poskrbite, da bodo informacije pravi čas prišle do vas. Obvestilo bomo poslali na vaš elektronski naslov oz. SMS v času, ko bo oskrba s pitno vodo prekinjena. Pravočasno vas bomo opozorili tudi na morebitno sanitarno neustreznost vode in potrebne ukrepe.