Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
Skoči na glavno vsebino
24. 05. 2019

Sezona piknikov – kam z odpadki in kako jih ločujemo

Sezona druženja v naravi, lepo vreme in druženje ob piknikih, na veselicah, rojstnodnevnih zabavah ali podobnih dogodkih je pred nami. Po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma bo do leta 2050 v oceanih več ton plastike kot je ton rib, saj tovrstna plastika razpada 400 do 450 let. Za plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so plastični krožniki, noži in vilice, kozarci in še bi lahko naštevali, velja, da razpadajo med 450 in 1000 let (https://www.dnevnik.si). Zanimiv podatek: Od trenutka, ko smo pričeli proizvajati plastične izdelke za enkratno uporabo, še noben izmed njih ni razpadel v celoti. Problem plastike je dejstvo, da se ne razgradi kot na primer papir ali kak drug material, ampak razpada na vedno manjše delce – mikroplastiko. Plastika tako nikoli ne bo kar 'izpuhtela'. (vir: ptujinfo.com).

Evropski parlament je konec letošnjega marca potrdil prepoved plastike za enkratno uporabo do leta 2021. Naslednji proizvodi bodo do leta 2021 prepovedani v EU:

  • plastični pribor za enkratno uporabo (vilice, noži, žlice in jedilne paličice),
  • plastični krožniki za enkratno uporabo,
  • plastične slamice,
  • plastične vatirane palčke,
  • plastične palice za balone ter
  • oxo-biorazgradljiva plastika in posode za hrano in kozarci iz ekspandiranega polistirena.

Nekaj nasvetov, kako organizirati zbiranje odpadkov, zmanjšati količino plastike in drugih odpadkov na pikniku:

  • pribor in pripomočke uporabimo večkrat (podpišemo papirnati kozarec),
  • uporabljajmo pribor za večkratno uporabo, ki ga lahko prinesemo in odnesemo z dogodka (kovinski pribor, opremljene piknik košare, stekleni kozarci),
  • izognemo se pijači v plastični embalaži in točimo osvežilne napitke iz večjih embalaž/steklenic ali kovinskih sodov oz. poskrbimo za vir pitne vode, če je to mogoče, nabavimo povratno stekleno embalažo,
  • pripravimo prigrizke, ki jih lahko jemo s prsti (finger food) ali z zobotrebci,
  • uporabimo biorazgradljiv ali lesen pribor, papirnate lončke in krožnike,
  • hrano prinesemo v papirnatih vrečkah, ki jih lahko uporabimo za odpadke,
  • ostankom hrane se lahko izognemo tako, da naročimo primerno količino in pred dogodkom preverimo količino udeležencev,
  • v primeru, da hrana kljub temu ostane, jo lahko razdelimo udeležencem za domov (v pralne posode, če je le mogoče),
  • pripravimo zabojnike (lahko jih naročite tudi pri Komunali Kranj) in označimo kateri odpadki sodijo v katerega, če namestitev zabojnikov ni mogoča, kupimo vreče za odpadke in jih ravno tako označimo,
  • obvestimo udeležence dogodka o načinu zbiranja in ločevanja odpadkov,
  • potrudimo se ustvariti čim manj odpadkov,
  • po koncu dogodka vedno pospravimo prizorišče in odpeljemo odpadke s seboj ter jih oddamo v zbirni center.

kateri zabojnik sodijo odpadki, ki so najbolj pogosti na dogodkih:

 

Posebnosti:

  • okrasne bakle, gajbice, les in lesni ostanki, žeblji, žica, večje veje: sodijo v zbirni center
  • odpadne baterije, bombice za smetano, embalaža pod pritiskom (sredstva proti mrčesu), mast in maščobe, ostanki sveč in vosek, vžigalniki: shranite in jih oddate v akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali pa jih prinesete v zbirni center.

Več informacij o ločevanju odpadkov lahko najdete v Abecedniku odpadkov ali pa nas pokličete 04 28 11 300, brezplačna telefonska številka 080 35 55 oz. pišete ....

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka