Ravnanje z odpadki
Informacije:
04 28 11 311

Datum objave: 3. 1. 2019

S 1. januarjem brez brezplačnih plastičnih vrečk v trgovinah

S 1. januarjem je začela veljati uredba, ki trgovcem prepoveduje deljenje brezplačnih plastičnih vrečk, kar za potrošnika sicer ne pomeni prav velike spremembe. Trgovci so večinoma že uvedli plačevanje plastičnih vrečk, tanke vrečke za nepakirana živila (meso, sadje in zelenjava) pa zaradi higienske zakonodaje ostajajo. Veliko več sprememb prinaša evropska "protiplastična" direktiva, ki sicer začne veljati šele čez dve leti, a obeta tudi prepoved prodaje plastičnih kozarcev, krožnikov in drugih izdelkov za enkratno uporabo.

V Sloveniji porabi posameznik povprečno 90 vrečk na leto, cilj države je zmanjšati to količino pod 50 oziroma 40 do leta 2025. V trgovinski zbornici so poudarili, da uporaba plastike in embalaže ni le problem trgovcev, "ampak se mora vsak deležnik v procesu porabe zavedati svoje vloge, kar vključuje v veliki meri tudi potrošnike, ki se moramo sami odpovedati določenim dosedanjim navadam, ki niso trajnostne, in oblikovati nove. Potrebne so korenite spremembe navad pri potrošnji embalaže, tudi vrečk. Samo s skupnimi prizadevanji, z doslednim trajnostnim vedenjem ter premišljenimi in strokovno podprtimi ukrepi lahko pričakujemo resnično trajnostno potrošnjo," so zapisali v trgovinski zbornici.

Več na povezavi do članka v časopisu Večer

Vir: https://www.vecer.com/izganjanje-nepotrebne-plastike-6636013 

Obveščanje

Motena oskrba s pitno vodo - prijava

Prijavite se na brezplačno obveščanje o moteni oskrbi s pitno vodo. Poskrbite, da bodo informacije pravi čas prišle do vas. Obvestilo bomo poslali na vaš elektronski naslov oz. SMS v času, ko bo oskrba s pitno vodo prekinjena. Pravočasno vas bomo opozorili tudi na morebitno sanitarno neustreznost vode in potrebne ukrepe.