Oskrba s pitno vodo
Informacije:
04 28 11 358
Dežurna številka:
031 316 579

Datum objave: 28. 10. 2019

Pitna voda na vsakem koraku - pitniki na območju Kranja - oktober 2019

Mnenja strokovnjakov o količini vode, ki jo je potrebno popiti na dan so sicer različna, se pa priporočene številke za odraslega človeka gibljejo od litra in pol do treh litrov vode na dan.  Najbolj sveža in tudi veliko cenejša od ustekleničene vode, je seveda voda iz pipe. Glede na analize vode, ki jo Komunala Kranj redno izvaja tudi s pomočjo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, lahko zagotovimo, da je voda, ki priteče iz naših pip zelo čista in zdrava. S tem, ko pijemo vodo iz pipe, ne ustvarjamo nepotrebne odpadne embalaže in skrbimo za okolje ter zdravje. Znano je namreč, da voda iz plastenk lahko vsebuje tudi kemikalije, ki prehajajo iz embalaže v vodo. Običajno si lahko pitno vodo iz pipe vsak posameznik natoči kar doma, če pa se znajde kje v mestu ali okolici Mestne občine Kranj, si z njo lahko postreže iz priročno nameščenih pitnikov, ki se že nekaj let nahajajo na naslednjih lokacijah:

  • Trubarjev trg 3,
  • Slovenski trg in
  • Suha-Brdo.

V vse tri pitnike priteče voda iz bližnje okolice, virov Bašelj (ultrafiltracija) in vira Nova vas. Voda se v vodohranu Zeleni hrib zmeša in nato potuje do pitnika Suha-Brdo. Za ostala dva pitnika voda iz vodohrana Zeleni hrib potuje preko vodovodnega stolpa do pitnika na Slovenskem in Trubarjevem trgu. Komunala Kranj skrbi za vzdrževanje in čiščenje pitnikov, ravno tako pa poskrbi za to, da se voda v pitnikih redno pregleduje in rezultati kažejo na zelo kakovostno pitno vodo. Pitniki so odprti od spomladi do pozne jeseni. Odžejate se lahko na lokaciji, ali pa si vodo natočite v stekleno embalažo. Voda izpod okoliških planin do pitnikov priteče v zelo kratkem času in ohranja temperaturo ter svežino. Je pod stalnim nadzorom, pregledi mikrobiološke in kemijske slike pa skladni z veljavno zakonodajo, vseeno pa v času hude vročine priporočamo, da pred pitjem iz pitnika, pustite vodo teči nekaj sekund. 

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate poročila o kakovosti vode, ki jih je konec oktobra 2019 izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Poročilo o kakovosti vode oktober 2019 - pitnik Slovenski trg
Poročilo o kakovosti vode oktober 2019 - Suha-Brdo
Poročilo o kakovosti vode oktober 2019 - Trubarjev trg pri glasbeni šoli

Obveščanje

Motena oskrba s pitno vodo - prijava

Prijavite se na brezplačno obveščanje o moteni oskrbi s pitno vodo. Poskrbite, da bodo informacije pravi čas prišle do vas. Obvestilo bomo poslali na vaš elektronski naslov oz. SMS v času, ko bo oskrba s pitno vodo prekinjena. Pravočasno vas bomo opozorili tudi na morebitno sanitarno neustreznost vode in potrebne ukrepe.