Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
25. 05. 2020

Odpadna zaščitna oprema – pravilno ravnanje

Uporabnike prosimo za upoštevanje preventivnih ukrepov pri ravnanju z odpadno zaščitno opremo, saj se je zelo povečala uporaba pripomočkov za boj proti novemu koronavirusu. Vedno več je uporabe zaščitnih mask, silikonskih rokavic, razkužilnih robčkov, tkanin in podobnih odpadkov. V primeru nepravilnega odlaganja odpadkov v straniščne školjke, se maščobe, vlakna in ostali odpadki v odpadni vodi sprimejo in ovijajo okoli opreme v gmoto. Ti predmeti ne razpadejo v vodi in povzročajo škodo in motnje v delovanju čistilnih naprav. Bodimo pozorni kako ravnamo z odpadnimi vodami in upoštevajmo, da straniščna školjka in odtok ne smeta biti zabojnika za odpadke. Vse kar spustimo v kanalizacijske odtoke, konča v naravi.

 

Vsi uporabniki kanalizacije lahko pripomoremo h kvalitetnemu delovanju kanalizacijskega sistema in učinkovitemu čiščenju odpadnih voda. V kanalizacijske odtoke ne odlagamo stvari, ki tja ne sodijo, saj zaradi tega prihaja do okvar. Strupene snovi, ki jih najdemo tudi v izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno, pa zavirajo proces čiščenja in nerazgrajene končajo v reki.

 

Četudi voda odplakne vse, lahko s tem, ko nepravilno vržemo odpadke v straniščno školjko, povzročimo velike težave v kanalizacijskem sistemu in zmanjšujemo učinkovitost čiščenja na čistilni napravi:

 

oviramo pretok,

povzročimo zamašitve kanala in

predvsem zamašitev črpalk v črpališčih ter

ustvarimo pogoje za pojav smradu in

 

Več na https://www.komunala-kranj.si/bodi-junak-ne-zamenjaj-skoljke-za-smetnjak.

 

Odpadki, ki zahtevajo posebno ravnanje pri zbiranju in odstranjevanju

Z odpadki okuženih oseb ali tistih, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom je treba ravnati drugače. Za preprečevanje širjenja okužb je ključno pravilno ravnanje z odpadki. Natančen postopek odlaganja odpadkov iz gospodinjstev, kjer so zaznali okužbo s koronavirusom oz. naj to velja kar za vse, tudi tiste, ki se jih loteva samo prehlad. Odpadke kot so: 

  • osebni predmeti,
  • material za enkratno uporabo (robčki, rokavice in maske),
  • odpadke od čiščenja prostorov, krpe in sanitetni odpadki

zbiramo in  odlagamo v plastično vrečko. Ko je ta polna jo je treba tesno zavezati ali zalepiti in potem namestiti v dodatno vrečo in to tudi zavezati ali zalepiti. To vrečo z odpadki pa je potem treba ločeno hraniti in jo šele po treh dneh odložiti v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

  

Več informacij se nahaja na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor in na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so objavljena Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s korona virusom tipa COVID-19 (ali sumom na COVID-19).

 

Kam z obvezno zaščitno opremo iz vsakodnevne rabe

Vsa odpadna obvezna zaščitna oprema (maske, rokavice, čistilne krpe, razkužilni robčki …), ki jih pri svojem delu uporabljajo zaposleni v različnih podjetjih in panogah (šoferji, učitelji, vzgojitelji, prodajalci) ali pa občani (npr. pri nakupovanju v trgovinah, obisku javnih ustanov), sodi v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Ravnamo preventivno in odpadke zbiramo in odlagamo v plastično vrečko. Ko je ta polna jo je treba tesno zavezati ali zalepiti in potem namestiti v dodatno vrečo in to tudi zavezati ali zalepiti. To vrečo z odpadki pa je potem treba ločeno hraniti in jo šele po treh dneh odložiti v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

 

Seveda pa lahko v primeru negotovosti kam z odpadki, vedno pokličete ali pišete na Komunalo Kranj, kjer vam bomo svetovali kako ravnati z odpadki.