Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
07. 01. 2021

Kam z novoletno smrečico po praznikih?

V predprazničnih dneh z veseljem postavljamo novoletne smrečice in jim namenimo poseben prostor v hiši. Po praznikih pa nas čaka pospravljanje okraskov iz skoraj gole naravne smrečice, če ste se odločili za naravno drevesce, ali pa razstavljanje umetne. V vsakem primeru se srečamo z vprašanjem kam z naravno in kam s poškodovano ali odsluženo umetno smrečico. Na razpolago je več možnosti:

  • Naravna novoletna drevesca lahko odvržete v zabojnike za biološke odpadke (veje razrežete na manjše koščke, debla večjega premera pa odpeljete v zbirne centre v zabojnik za zeleni odrez). Iz ostankov bo nastal kompost.
  • Naravno drevesce lahko seveda tudi razrežete in porabite za kurjavo ali pa iz lesa naredite zanimiv izdelek (obesek, lesen okrasek, figuro).
  • Uničene smrečice iz umetnih mas (običajno je to plastika) lahko oddate v najbližjem zbirnem centru. V tem primeru jih posredujemo naprej in zanje poskrbijo v podjetjih za predelavo.
  • Lahko se zgodi, da je smrečica iz umetne mase še v uporabnem stanju, pa zanjo nimate več prostora ali pa ste kupili novo – takih izdelkov bodo veseli v Centru ponovne rabe Fundacije Vincenca Drakslerja na Zarici. V centru bodo veseli tudi novoletnih okraskov in lučk, saj jim bodo spretni mojstri vlili novega življenja.