Ulica Mirka Vadnova 1
Kranj
4000
info@komunala-kranj.si
Facebook Youtube
20. 05. 2020

Kakovost vode iz pitnikov - maj 2020

Mnenja strokovnjakov o količini vode, ki jo je potrebno popiti na dan so sicer različna, se pa priporočene številke za odraslega človeka gibljejo od litra in pol do treh litrov vode na dan.  Najbolj sveža in tudi veliko cenejša od ustekleničene vode, je seveda voda iz pipe. Glede na analize vode, ki jo Komunala Kranj redno izvaja tudi s pomočjo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, lahko zagotovimo, da je voda, ki priteče iz naših pip zelo čista in zdrava. S tem, ko pijemo vodo iz pipe, ne ustvarjamo nepotrebne odpadne embalaže in skrbimo za okolje ter zdravje. Običajno si lahko pitno vodo iz pipe vsak posameznik natoči kar doma, če pa se znajdete kje v mestu ali okolici Mestne občine Kranj, si z njo lahko postrežete iz priročno nameščenih pitnikov, ki se že nekaj let nahajajo na naslednjih lokacijah:

 

  • Trubarjev trg 3,
  • Slovenski trg,
  • Suha-Brdo,
  • Zlato polje, pasji park.

 

Komunala Kranj skrbi za vzdrževanje in čiščenje pitnikov, ravno tako pa poskrbi za to, da se voda v pitnikih redno pregleduje in rezultati kažejo na zelo kakovostno pitno vodo. Pitniki so odprti od spomladi do pozne jeseni. Odžejate se lahko na lokaciji, ali pa si vodo natočite v stekleno embalažo. Voda izpod okoliških planin do pitnikov priteče v zelo kratkem času in ohranja temperaturo ter svežino. Je pod stalnim nadzorom, pregledi mikrobiološke in kemijske slike pa skladni z veljavno zakonodajo, vseeno pa v času hude vročine priporočamo, da pred pitjem iz pitnika, pustite vodo teči nekaj sekund.

 

Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za zdravje. Do okužbe pa vseeno morda lahko pride ob napačni rabi pitnikov, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje naslednje:

  • Med pitjem vode se z ustnicami ne dotikajte ustja pipe.
  • Gumba za sproščanje dotoka vode se dotikajte le z umitimi ali razkuženimi rokami. Uporabite lahko tudi čist robec ali drugo zaščito, ki prepreči neposreden stik roke z gumbom. Ne dotikajte se obraza, ust, nosu in oči.

 Na spodnjih povezavah si lahko ogledate poročila o kakovosti vode, ki jih je maja 2020 izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. V vodi iz pitnika na Zlatem polju (pasji park) je povišano skupno število mikroorganizmov pri 22°C, kar je znak majhne porabe vode. Voda je kljub temu pitna. 

 

Porocilo-o-preskusu-2039504-Pitnik-Slovenski-trg_maj-2020

Porocilo-o-preskusu-2039503-Pitnik-Trubarjev-trg_maj-2020

Porocilo-o-preskusu-2039491-Pitnik-Suha---Brdo_maj-2020

Porocilo-o-preskusu-2039506-Pitnik-Zlato-polje_maj-2020