Ravnanje z odpadnimi vodami
Informacije:
04 28 11 390
Dežurna številka:
041 366 398

Datum objave: 20. 3. 2016

Kaj ne sodi v javno kanalizacijo?

Ob vsaki uporabi pitne vode moramo pomisliti kaj splakujemo in katera sredstva pri tem uporabljamo. Ne pozabimo, da straniščna školjka in odtok nista zabojnika za odpadke!

Četudi voda odplakne vse, lahko s tem ko nepravilno vržemo odpadke v straniščno školjko povzročimo velike težave v kanalizacijskem sistemu: oviramo pretok, povzročimo zamašitve kanala in predvsem zamašitev črpalk v črpališčih ter ustvarimo pogoje za pojav smradu in glodavcev.

S tem posredno ogrožamo tako svoje zdravje kot zdravje drugih, predvsem delavcev, ki skrbijo za nemoteno delovanje sistema, ki morajo odstraniti vse nepravilno odložene odpadke.

V straniščno školjko ali odtok je prepovedano odlagati:

  • organske odpadke, kot so ostanki hrane, trave, plevela in podobni odpadki z vrtov, trupla poginulih živali, perje, kosti, dlaka in podobno;
  • trde odpadke, kot so razni plastični predmeti, kosi kovin, stekla, embalaža;
  • ostale odpadke kot so palčke za ušesa, kondomi, damski vložki, otroške plenice, čistilni in vlažilni robčki, nerazgradljiv papir, PVC vrečke, tekstil (cunje za čiščenje, nogavice in ostali deli obleke);
  • gradbene odpadke kot so ostanki gramoza, malt, betonov, gipsa, opeke, opaži;
  • barve, topila, dezinfekcijska sredstva, kisline, lugi, zdravila, pesticidi;
  • razna odpadna olja in maščobe iz kuhinje.

Če pride do zamašitve kanalizacijskega sistema, lahko pride tudi do vdora odpadne vode v bivalne prostore. Zato upoštevajte navodila in se izognete nepotrebnim stroškom čiščenja oz. sanacije.

Z odgovornim ravnanjem lahko skupaj prispevamo k boljšemu delovanju kanalizacijskega sistema v smislu pretočnosti, zmanjšanju smradu, pojavu glodavcev in posledično zmanjšanju stroškov vzdrževanja. 

Obveščanje

Motena oskrba s pitno vodo - prijava

Prijavite se na brezplačno obveščanje o moteni oskrbi s pitno vodo. Poskrbite, da bodo informacije pravi čas prišle do vas. Obvestilo bomo poslali na vaš elektronski naslov oz. SMS v času, ko bo oskrba s pitno vodo prekinjena. Pravočasno vas bomo opozorili tudi na morebitno sanitarno neustreznost vode in potrebne ukrepe.